Hääkuvaus - kuvaustyyli

Tunnusomainen tyylimme

Vaikka tykkäämme sekoittaa hääkuvauksessa erilaisia tyylejä ja käsitellä kuvia eri tavalla käyttäen artistista näkemystämme, normaali kuvajournalistinen perustyylimme on moderni, eloisa, puhdas ja napakka, jossa värit sekä ihonsävyt toistuvat luonnollisina, jolloin kohde nousee ("pomppaa") esiin kuvassa. Emme käytä hääkuvien käsittelyssä valmiita preset - asetuksia tai filttereitä, vaan jokainen hääkuva käsitellään yksilöllisesti.

Alla on muutama esimerkki.

Dokumentaarinen hääkuvaus - kahden valokuvaajan etu

Kuten alla olevasta kuvasarjasta näkee, tarinankerronta on melkein elokuvamainen kokemus ja antaa hääkuville syvemmän merkityksen, kun kuvaajina on kaksi pitkään yhdessä toiminutta valokuvaajaa. Alla on pari esimerkkiä samasta tilanteesta, mutta kuvattuna eri suunnasta ja perspektiivistä.

Alla olevassa kuvaparissa morsianta saatetaan alttarille, molemmat valokuvat on otettu muutaman sekunnin sisällä toisistaan. Ensimmäinen valokuva on otettu ylhäältä, kirkon urkuparvelta. Kuva on otettu laajakuvaobjektiivilla, jolla luodaan monumentaalinen kuva, jossa näkyy upea Taulumäen kirkko sekä juhlavieraat. Kuvaparin toinen kuva on otettu alaviistosta, jolloin näemme käytävällä kulkevat henkilöt sekä vieraat paremmin sekä kirkon toisesta suunnasta.

Meidän lähestymistapaamme kuuluu, että hääkuvaus suunnitellaan aina etukäteen, jolloin hääkuvauksen tarinankerronta saadaan aivan uudelle tasolle. Kaikkea ei todellakaan voi etukäteen suunnitella, mutta tietyt hääpäivän tapahtumat on kuitenkin hyvin ennakoitavissa pääsääntöisesti. Se mitä ei voi ennakoida, on spontaanit tapahtumat, tilanteet ja hetket, joita varten pitää olla aina valmiina.

Kuvajournalismi - hetkien taltiointi

Kuvajournalistinen tyylimme, tai niin sanottu dokumentaarinen hääkuvaus, perustuu niiden pienten, ohikiitävien ja kauniiden tai hauskojen hetkien ikuistamiseen sellaisenaan, kuin ne tapahtuvat. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö haluaisi ottaa niistäkin upeita ja pysäyttäviä valokuvia. Jokainen valokuva vangitsee tunteen, kertoo tarinan ja kuvastaa tunnelmaa sekä tunnetta. Siksi emme räpsi satunnaisia valokuvia esimerkiksi silloin, kun olette syömässä tai tuijotatte tyhjyyteen.

Kuvajournalistinen tyylimme perustuu siihen, että seuraamme tilannetta, odotamme sitä hymyä, naurua, kyyneltä tai halausta. Ennakoimme sommitelman, pidämme kameramme sekä valomme suunnattuna ja olemme valmiina, kun hetki tapahtuu. 

Tunnusomainen tyylimme ja kuvankäsittely pysyy pääosin samanlaisena läpi hääpäivän valokuvien, että kokonaisuus pysyy koheesina. Tiettyihin tilanteisiin, tapahtumiin ja hetkiin sopii kuitenkin erilainen käsittely. Esimerkiksi kauniit, ajan pysäyttävät hetket tai hauskat ilmeet ja eleitä sisältävä kuvat toimivat usein mustavalkoisina. Riippuen tilanteesta, ilmeistä sekä artistisesta valinnastamme, käytämme usein joko dramaattista ja kontrastikasta mustavalkokäsittelyä tai ilmavampaa ja pehmeämpää, niin sanottua high key - mustavalkokäsittelyä.

Romantiikkaa ja pehmeyttä

Hyödynnämme pehmeämpää tyyliä esimerkiksi silloin, kun annamme teidän nauttia toistenne seurasta ja vetäydymme itse ehkä hieman kauemmaksi. Annamme pehmeän valon kääriytyä ympärillenne.

Dramaattista ja luovaa

Sillon kun tuntuu esimerkiksi siltä, ettei löydy välttämättä mitään erityisen hyvää potrettikuvauspaikkaa, tai esimerkiksi sataa vettä, päästämme luovuutemme täysin valloilleen, kaivamme työkalupakistamme tarvittavat työkalut ja laitamme peliin parhaan osaamisemme. Näihin hääkuviin kaivataan myös hääparilta tai vierailta heittäytymistä, ja onneksi sitä on aina löytynyt, kun on ollut tarvetta.

Hääparin ei tarvitse olla huolissaan siitä, että löydämmekö riittävän hyvän hääkuvauspaikan tai onko kuvien ottamisen aikaan huono sää tai huono valo. Oikeilla välineillä ja osaamiselle, hyviä kuvia pystyy ottamaan käytännössä missä vaan.

Kauniita ja herkkiä lähikuvia

Muotokuvaustyyppiset lähikuvat (close ups, beauty shots, headshots) ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka yhdistämme hääkuvaustyyliimme eri valokuvausgenrejä. Pidämme lähikuvista, koska ne ovat yleensä myös hyvin läheisiä ja herkkiä hetkiä hääparille. Lähikuvia voi ottaa periaatteessa missä vaan oikeilla välineillä ja tarvittavalla osaamisella.

Lähikuvissa rajaamme kaiken ylimääräisen pois kuvista ja fokus on täysin teissä. Haluamme tallentaa läheisyytenne, ilmeenne, eleenne ja kemianne sekä tallentaa herkät ja kauniit hetkenne, johin teidän on mukava palata aina kerta toisensa jälkeen.

Taiteellisempaa fine art - tyyliä

Tykkäämme ajoittain viedä hääpotretit vielä astetta pidemmälle ja luoda hieman visuaalisempaa ilmettä niihin, varsinkin jos meillä sattuu olemaan hieman enemmän aikaa. Muotokuvauksessa tyylisuuntauksessa puhutaan fine art - tyylistä ja se tuo hääkuviin kaunista arvokkuutta ja esteettisyyttä.

Me emme halua kuvata häitänne ja hääkuvianne sillä periaatteella, että tulemme paikalle, laitamme teidät varjoon ja alamme räpsimään kuvia. Me haluamme luoda teille taidetta, teistä ja elämänne yhdestä tärkeimmistä päivistä. Haluamme tuoda myös ympäristön kuviinne, jotta se kiinnittyy teihin ja tärkeään päiväänne. Se on kuitenkin tärkeä osa hääpäivän sekä hääkuvauksen muistoa.  

Editoriaalinen tyyli

Editoriaalisessa tyylissä hyödynnetään yleensä sellaisia poseerauksia ja kuvankäsittelyä, joita näkee esimerkiksi muotikuvaustyylissä. Käytämme tätä tyyliä usein ryhmä- ja perhepotreteissa, ja tarkoitus on korostaa nimenomaan hääjuhlan arvokkuutta sekä nostaa esiin juhlaväen pukeutumista ja tyyliä. Nämä kuvat ovat usein tunnelmallisempia ja dramaattisempia.

Yksityskohtia unohtamatta

Sanotaan, että "pienet yksityiskohdat luovat suuren kuvan", siksi huolehdimme että yksityiskohdat ja detaljit tulee taltioitua. Yksityiskohtienkaan osalta emme halua mennä sieltä, missä aita on matalin. Pyrimme aina niidenkin osalta luomaan jotain ainutlaatuista ja valtavirrasta poikkeavaa.

Bileet käyntiin!

Me emme pelkää liittyä juhlaväen joukkoon tanssilattialle, emmekä todellakaan jää taustalle dokumentoimaan huomaamattomasti, vaan tulemme keskelle toimintaa. Mitä paremmat bileet, sitä paremmat kuvat!

Koska te olette käyttäneet juhlatilanne tunnelman suunnittelemiseen ja luomiseen aikaa, vaivaa ja rahaa, haluamme säilyttää sen hääkuvissanne. Emme halua hukata tunnelmaa ylivalottamalla valokuvia tai käsittelemällä niitä käyttäen värifilttereitä. Haluamme, että te ja vieraanne - hääpäivän tähdet - nousette kuvissanne esiin ja juhlatilan tunnelma säilyy kuvissa sellaisena, kuin olitte sen suunnitelleet ja kuvitelleet.